Internet eesti keeles

Täna saatis sõber Ants mulle sellist infot, et internet on nimi ja seega käivad kõik internetti sisaldavad liitsõnad sidekriipsu ning suure I-ga.

Leidsin www.eki.ee/keeleabi lehelt:Kas õige on Internetiportaal, Interneti-portaal või internetiportaal?

Kuna ka Internet on nimi, ei saa seda liitsõnades kirjutada eelmise või järgmise sõnaga kokku, vaid peab kasutama sidekriipsu: Interneti-ühendus, Interneti-lehekülg, Interneti-väljaanne, Interneti-punkt, Interneti-ülikool, Interneti-portaal, raadio-Internet, kaabel-Internet.

Vot sellised lood…

Selle ajaveebi lugeja on ilmselt märganud, et ma pole teab mis ortograaf, aga selliste keelenõuete puhul võiks ikka reaalse maailmaga ka mingit kontakti hoida. Mina väidan, et internet on sama palju nimi kui maailm, atmosfäär, elektrivõrk ja maailmameri. Interneti ei kasutata tavakäibes juba ammu suure tähega. Keelenõudjad võiksid sellega arvestada.

Ühe huvitava tõlgenduse interneti kirjutamise kohta leidsin siit.

Kuidas sina kirjutad?

View Results

Loading ... Loading ...

You may also like...

3 Responses

  1. Validool says:

    Äripäeva kirjastuse AS väljaanded kasutavad varianti "internetiportaal". Tsitaat keelekorrektorilt: "Me oleme internetti kasutamud nimetusena. Keelenõus on tõesti selline arusaam ja ÕSis ka, aga ÄP ei lange alati õelate keelekorraldajate võrku."

  2. Heidik says:

    Internet on siiski keskkonna või maailmamere või maailma või milleks iganes Sa seda kutsud, NIMI. Ja nimi ju ikka suure tähega. Uurid Internetti, uurid planeeti Mars. Käisid Internetis, käisid Londonis…. Veider oleks väikese tähega kirjutada ju 🙂
    Kui Internet millegi nimetus oleks, siis mind huvitaks kõigepealt, mida selle nimetuse all siis mõeldakse. Ikkagi peaks ju mingi nimi ka olema? Ma saan aru küll, et väikese tähega on lihtsam, aga mina olen praegu EKI poolt, sest suur täht on tätsa põhjendatud.
    Vot nii.

  3. priit says:

    internet on võrkude võrgu nimetus mitte nimi. samuti nagu lokaalvõrk. Mu lokaalvõrgu nimi võib olla Sasipundar, aga selle nimetus on siiski lokaalvõrk.

    Selle eelnevaga jõudsin vist mingi tõeni, mis seisneb asjaolus, et internet on ühest küljest asja nimetus (väike täht), kuid samas ka selle asja nimi (suur täht).

    Siit jõuab selleni, et tegelikult on mõlemad variandid õiged.

    Ma eelistan siiski väikest tähte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.