Tagurpidi piraatimine

Kui õigetpidi piraatimine on kõigile arusaadav, lased omale sõbra plaadi pealt tarkvara arvutisse aga litsentsi eest ei tasu, siis tagurpidi tarkvara piraatlus on natuke erinev. Ilmselt on enamus arvutikasutajaid kuulnud, et maailmas on olemas avatud lähtekoodiga tarkvara, mis tavaliselt on tasuta kättesaadav. Ehk siis kood on tasuta vastaval GPL litsentsile ja raha küsitakse lisateenuste eest.

Tagurpidi piraat võtab sellise tarkvara ja eemaldab sellelt kõik kirjad ja tunnused, mis viitavad programmi autorile ning paneb asemale omad või vahetab välimuse täies ulatuses välja. Pärast seda asub tagurpidi piraat asja oma nime all müüma.

Otseselt ju keegi rahaliselt ei kannata aga GPL ei luba sellist asja teha. Mulle jäi kunagi silma üks juhus, kus VX30 Ad-Stats üritas phpAdsNew koodi üle tõmmata aga jäi vahele. Selline võõraste sulgedega ehtimine ei ole ju väga ilus tegu ja mis probleem oleks kliendile öelda, et soft on tasuta aga teenus maksab. Ju siis peetakse oma teenust nii väheväärtuslikuks, et raha julgetakse küsida ainul tarkvara eest. IBM, Novell, Redhat jne saavad ilusti hakkama aga mõnedel on ikka vaja öelda, et ise kirjutasime.

You may also like...

1 Response

  1. priit says:

    Uh, kommentaaridega oli vahepeal mingi kala. Nüüd peaks jälle töötama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.