Tsensuur

Tsensuur ei ole lahendus ja see on väga mitte blogosfäärlik. See, et mingid lollid jorisevad, et tohiks teisi segada. Mõnedele võivad need kolm ajaveebi väga meeldida ja nad lausa ootavad, millal jälle midagi uut tuleb. Selleks, et esilehele pääseda ja vaadates top 100 on need väga vajalikud kanalid.

Blacklist, aga annaks igale inimesele võimaluse valida, mida ta näha ei taha. Tehnoloogiliselt pole ju ka kuigi keerukas lahendus. Lemmikute erivorm lihtsalt…

I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it. — Voltaire

You may also like...

15 Responses

  1. priit says:

    Tuleb tunnistada, et need 3 blogi läheks mul kohe joonelt blacklisti ja võibolla mõned agaramad kommentaatorid ka… aga enamus ju siiski klikib neil kannetel

  2. margo says:

    Võtsid sõnad suust. Kursavend 🙂

  3. Andris says:

    Tsensuur ei ole tõeppolest lahendus ja sellepärast ongi praegune situatsioon ajutine. Niiöelda time-out.

    Paljalt individuaalsest blacklistist aga ei piisa – selle puhul tekib probleem, et blacklist sisselogimata ja lehele juhuslikult sattunud kasutajatele ei päde.

    Näiteks blogija X kirjutab inimesest Y mingit laimu. Postitus satub blog.tr.ee-sse ja kuna taolised teemad on alati köitvamad, kui jutukesed maalt, vanaema juurest, siis kerkib postitus lehe etteotsa. Sisseloginud kasutajal on antud blogi võibolla blacklistis ja tema ei tea sellest postitusest midagi.

    Nüüd aga satub lehele juhuslik külastaja Z ja näebki antud postitust suurelt esilehe ülemises otsas laiutamas. Ja arvab, et see laim on ehk isegi tõsi.

    Pigem oleks ehk mõtekas aretada mingi ranking-u süsteem (naga parasiil soovitas) ja seega üldse vältida taoliste blogide ja postituste sattumist esilehele.

    Igatahes, antud ajavahemik on järelemõtlemiseks nii kõne all olnud blogidele, kui ka blog.tr.ee-le, et kuidas süsteeme paremaks teha.

  4. Kuldar says:

    Ma ütleks, et sõna "tsensuur" kasutamine on siin liiga suur ja kohatu. Üks "väljavisatu" nimetas blogtree inimesi terroristideks.

    Vaba ühiskond ja sõnavabadus ei tähenda vabadust rääkida kõike. Samuti ei saa vaba ühiskonna liikmetele sööta igasugust solki ja vabaduse sildi all pakkuda (nõuda neilt) valikut mida lugeda ja mida mitte.

    Meie ühiskond on oma vabameelsuses, igaühe õiguses olla just nii imelik kui ta tahab muutunud ohtlikuks meile endile. Üks põhjusi miks koolides tulistatakse on minu arvates just see.

    Need kolm avalehelt koristatud blogi on selle kuhjaga ära teeninud. Blogtree sugused "mõttekogumid" saavad tulevikus aina populaarsemaks ja seetõttu langeb nende omanikele teatavad kohustused ja vastutused oma kasutajate ees.

  5. Ingrid says:

    Pole õige, et teatav tõkend on mitteblogisfäärilik!
    Blogger.com on seadnud teatavad nõuded, või õigemini piirangud blogide sisule niisamuti nagu iga portaal ja foorum.
    Blogger.comil tuleb ebasoovitav blog märkida punase lipukesega, See blog vaadatakse siis adminni poolt üle.
    Ka Youtube’i tsenseeritakse, aga kahjuks-kahjuks ei jõuta paraku kõike füüsiliselt kontrollida.
    Internetis esinevad ja elavad end välja absoluutselt erinevad inimesed, nii noored kui vanad, nii head kui halvad,
    nii targad kui rumalad, psüühiliselt terved ja psüühiliselt haiged, tugevad ja nõrgad.
    Esinevad inimesed, kes teevad üksikuid sõnavõtte ja esinevad inimesed, kes töötavad nagu spämmimootorid.
    Nüüd aga asjast enesest.

    Kuhu tõmmata piir?
    Minu jaoks on see piir on üsna selge ja ma ei loe, mida ma ei taha lugeda.
    Aga ma arvan, et mul on õigus olukorda, mis siin vahetult enne toimus nimetada haigeks.

  6. Ingrid says:

    Lisaks:
    Väljendusvabaduse säte on fikseeritud Eesti Vabariigi põhiseaduse paragrahvis 45.

    «Igaühel on õigus vabalt levitada ideid, arvamusi, veendumusi ja muud informatsiooni sõnas, trükis, pildis või muul viisil. Seda õigust võib seadus piirata avaliku korra, kõlbluse, teiste inimeste õiguste ja vabaduste, tervise, au ning hea nime kaitseks.

  7. validool says:

    Piir tuleks tõmmata oluliselt kaugemale kui selle tõmbab blogger. Võiks sisse viia automaatse sõnade asendaja, mis neljatähelise sõna "¤%&&" ga asendab, aga sellest peaks ka piisama. Kui tõuseb esilehele, siis on järelikult huvitav. Ei ole kuidagi blogtree pidajate otsustada, et see või teine ei kõlba.

    Ja miks sõna "tsensuur" liiast on? Mis siis veel tsensuur on?

    Muuseas – plõksin niisama, tegelt jälgib mu loetavaid saite bloglines. Proovisin blogtreed veidi, aga ka ilma tsensuurita on nad suht ebamugavad.

  8. Ingrid says:

    Ei, Validool!
    Küsimus pole ainult roppudes sõnades, ehkki mõni sissekanne on neisse ka uputatud.Alles eile või üleeile oli esilehe lühikesel tekstilõigul kõik suguelndudite võimalikud väljendusvariandid segi ka kõikvõimalike vandesõnadega.
    Ropp ja sisutu tekst, aga autor nautis seda.Siin saaks muidugi asendusmärke kasutata ja kogu teksti ulatuses piiksuda.
    Teine asi on aga ebstabiilses psüühilises seisundis inimese paljastavad või ka laimavad masspostitused, mis tõesti ja absoluutselt kuuluvad eetika kõige sügavamasse prügikasti.
    Aususega pole siin kõige vähematki pistmist.
    Ka need inimesed tunnevad (küll igaüks omal moel) kibemagusat naudingut oma sissekandeid tehes, minetades igasuguse au ja väärikuse ja šantazeerides oponente paljastustega nende elust.
    Selliset sissekannete puhul aga "piiksutamine" ei toimi.

  9. Andris, aga juhuslike kasutajate puhul need postitused ju tegelikult ei häirigi. Näiteks II ja nende vaenlased häirivad igapäevaseid kasutajaid, sest nad ei leia blog.tr-st muid asju enam üles.

    Mis puutub sellesse, et äkki ma ei tea, et kasutaja minu kohta laimu kirjutab, siis – kui ma panen kellegi ise blacklisti, siis ma vastutan selle teo eest ise. Mitte blog.tr.ee. Kui ma otsustan, et mina ei taha blogist X midagi kuulda, siis ma ka ei taha seda kuulda, kui nad mind laimavad, sest ma leian, et mul ei ole vaja seda teada. Kui juhuslik külastaja Z seda usub, siis see on tema, mitte minu probleem. Kui laim on nii suur, et saab paratamatult minu probleemiks, siis ma suudan blogi X ka teisiti üles leida ja oma au ja väärikuse kaitseks kohtusse pöörduda.

    Blog.tr.ee ei vastuta selle eest, kui kasutajad liiga palju klikivad. Kasutajad ise vastutavad selle eest. Neile, kellele mingid blogid ei meeldi, tuleb lihtsalt anda enesekaitse võimalus ja individuaalne blacklist on selleks hea võimalus. Blog.tr.ee ei pea olema karistusorgan.

    Kuigi võiks ju olla ka see feature, et sa näed, mitme (aga mitte kelle) inimese blacklistis su blog on.

  10. Ivar says:

    validool, kuskohast Sul selline idee tekib, et "ei ole kuidagi blogtree pidajate otsustada, et see või teine ei kõlba"??

    Minu arvates on selliste asjadega olnud interneti algusest peale väga lihtne: kelle sait (serverid soft jms), selle reeglid. Kui ei meeldi, võid mõnda muud saiti või hoopiski riigi poolt pakutavaid avalikke teenuseid pruukida – siis on Sinul kui "maksumaksjal" põhjust viriseda.

    Kas Sa ka siis tsensuurist rääkima hakkad, kui mingis foorumis moderaator saasta kustutab või mõnes blogis selle pidaja otsustab, millised kommentaarid lähevad üles ja millised mitte?

    Ja kõige tipuks – blogtree koristas ära ju ainult viited kõnealustele blogidele. Blogid ise koos seal avaldatava kraamiga on oma endisel kujul alles, mine loe terviseks kui ilma olla ei saa 😉

  11. priit says:

    Tsenseerimine on libe tee, mulle ei meeldi näiteks A ja seega tuleks kõik suuri A-sid sisaldavad kirjutised kustutada ja kirjutaja vahi alla võtta. Siis tuleb tüüp, kes arvab, et bd on saatanast ja ka need tuleks tavakasutusest kõrvaldada. Lühikese ajaga jäävad blogtreesse ainult numbreid sisaldavad postitused, sest need meeldivad kõigile.

    See, et logimata kasutajad neid asju ikka näevad, ei ole probleem. Logi sisse ja näe, mida tahad! Nagu teleka puhul, mis on personaliseerimata, kes tahab see vaatab Võsa, kes tahab teeb midagi kasulikku sel ajal.

  12. Anc says:

    Tsensuur on saadanast. Algul tsensuur, pärast seina äärde. See ei olegi nii väga pikk tee. Uskuge.

  13. Aarne says:

    Kui nemad oma lehe jaoks, mida blog.tr.ee ühe firma jaoks on, materjali valivad, siis on see nende vaba valik. Seda valikut tuleb austada. Mina leian, et kui blog.tr.ee valik ei meeldi, siis tuleb teisi kanaleid kasutada.

    Mulle tegelikult meeldib, et Innovatiivsete kIrjanike blogi eemaldati. Hoian sellel ikka slma peal RSS kaudu. Blogtree on rohkem uute blogide RSS lugejasse lisamise jaoks.

    Tegelikult pole tegemist tsensuuria. Üks erafirma leidis, et nad ei avalda kolme blogi kirjutisi oma lehel.

    Anc’u kommentaariga, et "pärast seina äärde" olen tegelikult nõus küll.

  14. priit says:

    Aarne, päris nii see siiski ei ole. Tegemist on: "Blog.tr.ee on avalik blogide kataloog. Igaüks kes peab blogi ehk ajaveebi, saab lingi lehele siia üles anda, et teised inimesed selle kergemini üles leiaksid." http://blog.tr.ee/info#faq_1

    Kui nad kirjutaksid, et tegemist on kataloogiga, kuhu nad oma suva järgi ajaveebe valivad, siis oleks kõik õige. Näiteks neti.ee on selline. Praegu on siiski tegemist tsensuuriga.

  1. November 30, -0001

    Tsensuur vs isiklik blacklist

    Eelmistest postitustest (Tsensuur ja Blog.tr.ee uus funktsioon – blacklist) ei tulnud päris hästi välja, miks ei piisa Suure Venna poolt teostatavast tsensuurist ja on vaja isiklikku blacklisti. Suur…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.