Kuldmunad

Tegin mina silmad lahti ja vaatasin, et kuldmunad on tulnud. Kuigi ma ei arva, et munadel oleks mingit mõtet turunduslikust seisukohast (väljaarvatud valmistajaagentuuri turundamisel), Otsustasin vaadata, mida siis see aasta heaks peeti.

2007. aasta oli esimene, mille jooksul ma ei ole praktiliselt vanameediat tarbinud. Ma ei vaata telekat ja lehti loen episoodiliselt. Välireklaam on vast kanal, millega mind kõige paremini tabada, aga seal teevad reklaamiinimesed erakordseid pingutusi, et sõnum tarbijani ei jõuaks (värvivalik, kirja suurus, teksti maht jne). Seetõttu viskasingi pilgu ainult neti finalistidele.

Kuna ma pole kõige taiplikum inimene, siis jäi mul arusaamatuks, mida Delfi artikkel, täpselt loetles. Erali lehel puudus võitjate kohta info.

Kaks auhinda, mis Delfis mainutud olid Kandiline Muna Bling-Bling Award: Blingmees ja Kandiline Muna Style Award: Vertigo.

Blingmees meeldis mulle väga. Oleks võinud ka stiiliauhinna saada. Hea leid oli Blingmehe Orkuti profiili loomine, sellele oleks võinud ka saidist viidata. Paar tehnilist apsu hakkas silma, aga need ei seganud üldist elamust. Hea kraam.

Teine netiteemaline auhind oli Vertigo. See oli ikka täiesti masendav oo-jeez-paneme-brošüüri-veebi-ning-lisame-kellad-ja-viled veeb. Mul võttis ikka tükk aega enne, kui ma aru sain, kus klikkida ja see juhtus pigem kogemata. Minule, kui vanale Flashi-sõbrale, oli tegemist punase rätiku näitamisega.

Millest alustada? Muusika annab kodulehele hoopis uue dimensiooni ja jääb arusaamatuks, miks kõik seda oma lehel ei kasuta. Muusika väljalükkamise koht oli peidetud samasse kohta kuhu menüü. Ma olin oma kõlarid kogemata liiga valjuks unustanud ja nii hakkas kohe suurem rabistamine…

Tekstide loetavus ja suurus olid väga kehvad, mis tulenes suuresti kaldus oleva Times fondi kasutamisest. Põhimõtteliselt on võimalik leida ka halvemini loetav font, aga ilmselt ei olnud selle jaoks eelarves raha.

Oli veel palju huvitavaid funktsioone. Uute akende avamine sama veebi piires, mis ei anna inimestele infot vaid sunnivad neid Flashi laadimist jälgima. Üks väga lõbus koht oli reserveerimine. Veeb, mis koosneb peamiselt kelladest ja viledest, palub oma kasutajatel teha broneeringud telefoni või maili teel, isegi pisikest veebi vormi ei ole viitsitud teha. Mis siin ikka lamajat peksta… Kurb on, et keegi kasutajatele ei mõtle.

Huvitav on see, et kui ma otsisin tugeva usability taustaga kujundajat, siis üks soovitus oli Loovvool… eeee… tõsiselt või?

Kiire ülevaade ka ülejäänud kuuest finalistist interneti kategoorias.

Otepää Snowtubing – nende lehte kasutan viimased pool aastat, näitena sellest, miks on täis-Flash otsingumootorite mõttes halb. Tehniliselt ja esteetiliselt väga ilus, mina nii ei teks.

Rotermanni koduleht läheb jälle sinna laseme-kasutajal-Flashi-laadimist-vaadata saavutuste hulka… ja mitte vähe. Aga, et mingit jama ei oleks, siis ajame ta ka navigatsiooniga segadusse. Nii võib loota, et järgmise Flashi laadimine jätab talle võimaluse eelmisel lehel kogetut seedida. Tegijad on tabanud ka ideed, et taustamuusika aitab oma brändi palju paremini tarbija teadvusesse tembeldada. Ma juba valin muusikat, mida meie veebis kasutada. See oleks vast üks mõte, mis aitaks meil kliendile oma uuenduslikkust ja rõõmsameelsust kommunikeerida.

Viru Valge. Vau! Disainer ja programmeerija sõbralikult näe, ulatavad teineteisele nüüd käe. Mulle tõesti meeldivad ilusad, ja tehnoloogiliselt hästi teostatud, asjad. Aga! Seda ei peaks tegema kasutajamugavuse arvelt! Võtame kasutajalt ära tuttava navigatsiooni, paneme ta ootama, ajame ta segadusse… oo-jee… kus nüüd meie bränd mühab kasvada. Soovitaksin väikest eksperimenti. Jooge ära pool pudelit Viru Valget, siis minge nende retseptilehele ja vaadake, kui mõnus seda kasutada on.

EMT je R2 – So what? Nende kohta ei ole eriti midagi öelda, lihtsalt mingid suvalised veebid. Miks nad siin on? Filler? Praegu ma kaevan endale auku 🙂 Need on need veebid, mis ei kasuta iga asja jaoks rajult Flashi ja seega võiks Flashi-sõbrad öelda, et näed mingit emotsiooni ei teki… Oma kasutatavuselt on nad kindlasti mitmest eelnevast paremad. Aga see, et me otseselt kasutajat ei takista, ei tohiks veel olla aluseks sellise ürituse finalistide sekka jõudmiseks.

SEB Õppelaenu kampaania on sellepärast huvitav, et ma ise võtsin just SEBist õppelaenu. Tõsi vahetult pärast kampaania lõppu ja seega jäin mp3-mängijast ilma. Asjaolu, miks ma seda hiljem tegin on muidugi see, et me ei teadnut kampaaniast midagi. Tuleb tunnistada, et ega ma polnud ka, oma vanuse tõttu, sihtgrupp.

Lehest siis natuke. Põhimõttselt peaks ta minema sinna „so what“ kategooriasse. Huvitava lahendusena on siin kasutatud seda, et lisainfo andmise asemel saadetakse kasutaja ettevõtte avalehele, kust ta peab siis ise tee õigesse kohta leidma. „Õppelaenu tingimusi uuri lähemalt“ viitab otse www.seb.ee peale. Äkki oleks võinud üldse siia saata www.sebgroup.com? Sealt oleks juba mõne klikiga õppelaenutingimused üles leidnud.

OK! Aitab nüüd tatipritsimisest. Ma tean küll, et keegi ei hinda, ega saakski hinnata, reklaami efektiivsust, ROId, kasutatavust jne. Tegelikult hinnatakse ainult pilti ja kellade-vilede esmast mõju. Lõpuks kogu selle jutu „so what“: ärge sihtige mune, sihtige kasutajat! Tehke nii, et tal hea oleks ja kliendile sellest, mida teete, ka kasu oleks.

You may also like...

9 Responses

  1. janno says:

    Tere. Muidu väga asjakohane postitus, kuid pisut ebatäpne.

    Nii Vertigo, kui Bling-Bling said nö. lisaauhinnad, ning päris Hõbe ja Pronksmunad läksid just R2’le, EMT’le ja Snowtubingule

    Sel aastal hinnati palju rohkem kasutajamugavust ja interaktiivsust, palju olulisemal kohal oli SEO .. mis peaks Sulle ju pakkuma erilist rõõmu 😉 .. Hinnati lehtede infoarhitektuuri ning seda, kas ja kuidas on samu asju paremini tehtud.

    Kuldmuna sel aastal üldse välja ei antud, millega soovisid hindajad anda signaali eesti veebitegijatele, et tase ei olnud eriti hea. ei olnud midagi sellist, mida enne polnud nähtud.

    Blingimees sai auhina laheda mõtte eest, kuid nagu näed ERALI lehelt, ei jõudnud see töö isegi mitte finaali, ja seda teostuse kehva kvaliteedi pärast. Vertigole pandi patuks seda, et kuigi ta oli ilus nagu varakevadine lumi, siis olid paljud kasutajamugavusega seotud asjad stiilile ohvriks toodud. Märgiks, et see ei ole alati paha, anti sellele tööle stiilimuna.

    ametlike tulemustega saad tutvuda postimehe lehel, ETV24 oli siinkohal täiesti andestamatult ebatäpne oma uudisega ning sel teemal ma neile ka juba kirjutasin.

  2. Peep says:

    Päris uskumatu tundub, et Vertigo sai auhinna sellise veebi eest. Muidugi kui auhinna andjad ütlevad, et kasutajamugavuse asendamine stiiliga on ok, siis on see nende õigus. Aga eks see tiba ebaeetiline on kui selle kaudu antakse kogenematule veebitellijale signaal et selline veeb tuleks eeskujuks võtta.

    Flashi kellade ja vilede ja kunsti teemal konkureerimiseks ei pea olema tegemist praktiliseks kasutamiseks ette nähtud lahendusega.

    Praktilise suunaga veebide puhul tuleks lasta kasutajatel lehega tutvuda ja mingi info leida, laud broneerida vms. Siis võiks küsida et mis emotsioon tekkis kui otsisid linki skip intro või üritasid tulutult muusikat kinni panna. Et kas meenus varakevadine lumi?

    Priidu slogan ” ärge sihtige mune vaid kasutajat” võiks järgmisel munade jagamisel veebiteemaliste tööde hulgas kandideerida.

  3. Priit says:

    Ma tänan täpsustuse eest! Sellise uudise kirjutamine on tõesti natuke imelik. Võibolla ajakirjanik arvas, et kõik teised kirjutavad nagunii võitjatest, ma siis kirjutan niisama suvalist juttu 🙂 Kogu nimekirja saab näha siin http://www.postimees.ee/050408/esileht/meedia/321954.php

    Igaljuhul mu jut EMT ja R2 osa jääb pidama. See, et nad ka mingi auhinna said on tiba masendav. See, et internet on täna mingis kuuenda järgu alajaotuses, on ka tiba masendav. Nüüd ma olen siis masendunud 🙂

    PS Postimehe otsing avab uue akna, see on väga uuenduslik lähenemine ja ma loodan, et kõik õpivad teiste vigadest ning sellist meetodit ei kasuta… ja otsingu tulemusel klikkides avaneb ka uus aken. Palun lõpetage see JAMA!!!

  4. Mihkel says:

    Ahoi! Olgem ausad, hindamine käib ikkagi visuaalse väljanägemise pealt. Kasutatavuse ja ROI hindamise jaoks ei ole lugupeetud žüriil lihtsalt võrdlemiseks mingit alust. Loodetavasti tekib tulevastel konkurssidel objektiivseid kriteeriume, mis võimaldavad kelladest-viledest mööda vaadata.

  5. Peep says:

    MIhkel, käibki nii see hindamine, et žürii (minupoolt mitte liiga lugupeetud) ütleb, et veebilehe puhul pole ullu kui kasutada on ilge. Peaasi et kevadist lund meenutaks. Pole siin mingit erilist leiutamist vaja, et objektiivsust saada. Tuleb lasta kasutajatel hinnata. See on veebi puhul jube lihtne. Loosi pudel veini välja ja hindajaid-katsetajaid on 1000. Saad teada emotsiooni ja objektiivse hinnangu jne. Auhindade andmine on cool. Jälkuste toetamine davalveerib asja.

  6. Priit says:

    Ma siiski väidaks, et kasutatavuses on mingid rusikareeglid, mida saab hinnata isegi siis, kui sul kontekst puudu. Peamine probleem on selles, et kõige parem veeb ei pruugi selles mõttes sugugi kõige seksikam olla… ja kuldmunaga hinnatakse ikkagi ego ja seksikust, mitte kasu ja vastavust kliendi vajadustele.

  1. April 8, 2008

    […] April 8th, 2008 Postitas Oleg kategoorias Fun, Reklaam ja müük, Teeni raha internetis Priit Sevenlinest kirjutas Kuldmunast ja ainsa talle meeldinud auhinnasaajana tõi välja Mr […]

  2. May 9, 2008

    […] Priit Sevenlinest kirjutas Kuldmunast ja ainsa talle meeldinud auhinnasaajana tõi välja Mr Blingi. […]

  3. April 23, 2009

    […] Siin ja seal on üles tõusnud küsimus, et peaks käima panema e-turundusega tegelejate ühenduse. Üks põhjustest tundub olema Kuldmuna. Konkreetsemalt selle konkursi internetiga ja digiga seotud kategooriad (digitaalne reklaam ja internet). Aasta aastalt on reklaamiinimesed e-asju hinnates valinud töid, mille puhul internetiturundajal karvad turri lähevad. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.