E-ämber

Meil on Eestis võimalik väga lihtsalt firma e-asutada. See on tõeliselt vinge, mis aga muret teeb on see, et kui minna notari juurde, sooviga firmat osta, müüa või midagi muud osadega peale hakata, siis on vajalik paberist osade omandamist tõendav dokument.

Uurisin, notarilt, kas tõesti ei ole mingit elektroonilist registrit, kus oleks, juriidilist jõudu omavalt, kirjutatud, et Priit Kallas omab selliste ja selliste osaühingute osasid. Vastus? Ei!

Kuna mul on ühe osaühingu osade omandamise paberid kaduma läinud, pean minema vastavasse notaribüroosse, ütlema neile täpselt, mis lepinguga on tegemist, millal see sõlmiti ja kes olid osapooled. Siis saadavad nad päringu arhiivi ja sealt tuleb järgmiseks päevaks vastus.

See on täiesti masendavalt kiviaegne protseduur. E-ämber.

You may also like...

3 Responses

  1. Kas äkki väärtpaberite e-register pole see spunk, mida sa otsid? Minu teada pole ammu selliste asjade jaoks enam vaja üldse notari juurde minna. Tänapäeval tehakse kõik osade ostud-müügid ikka sealt kaudu paari hiireklikiga.

    Vt https://www.e-register.ee/?…

  2. priit says:

    Väga hea! Ma seda ei teadnudki. Kui pea ei jaga, siis jagavad jalad 🙂 Aga ma siiski leian, et notariaalsete toimingute eregister peaks selle info ka säilitama ja vähemalt notaritele kättesaadavaks tegema…

  1. February 11, 2008

    […] ma hiljuti pidin osade ostu-müügi tehingu sooritamiseks tõestusmaterjali kivitahvlitel kohale vedama, siis sai e-riigi kuvand kõva löögi. Loodetavasti saab see kivitahvlite asi ka kunagi korda […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.