Tasuta statistikatarkvara

Tänapäeval on tasuta ehk vabatarkvarana saadaval põhiliselt kolm statistika paketti. Analog, AWStats ja Webalizer. Saadaval on ka mitmeid veebipõhise teenusena pakutavaid lahendusi, milles kõige märkimisväärsem neist on ilmselt Google Analytics.

Kuna ma eelistan serveri logfailidel põhinevat statistikat, siis peatun lühidalt kolmel esimesel. Neist kõige laialdasemalt kasutatav on Webalizer, mis on paigaldatud pea iga hostingupakkuja serveritesse. Webalizer on neis kolmest ka kõige vananenum. Viimane versioon (2.01-10) tuli välja peaaegu neli aastat tagasi, 16. aprillil 2002. aastal.

Tõenäoliselt kõige vanem statistikatarkvara on Analog, mille versioon 0.8beta nägi ilmavalgust 14. juunil 1995. aastal. Kuigi Analog on väga pika ajalooga, siis tundub tema areng on tänaseks peatunud, sest viimane versioon (6.0) tuli välja natuke üle aasta tagasi 19. detsembril 2004. aastal.

Nüüda aga minu lemmiku juurde, milleks on AWStats. AWStats on eelnimetatutest kõige turundajasõbralikum, sest loeb selliseid olulisi näitajaid nagu keskmine külastuste pikkus, erinevate pikkustega külastuste protsentuaalne jaotumine, külastuste arv ühe külastaja kohta ja nii edasi. AWStats võimaldab ka iga näitaja juures näha lisaks top tulemustele ka täisnimekirja. Turundaja jaoks olulise asjana suudab AWStats eristada ja arvestusest kõrvaldada enamus mitte inimestest kasutajaid, milleks on peamiselt otsingumootorite robotid ja muud automaatsed päringud. AWStats on ka värske ning pidevas arengus viimane versioon (6.5) valmis 9. jaanuaril 2006. aastal.

AWStats suudab rahuldada enamus väiksemate kodulehtede vajadused, kuid kui on tahtmine oma keskkonna statistikat väga põhjalikult uurida, siis peab kasutusele võtma juba suuremate võimalustega tasulised paketid. Siit leiate nende kolme paketi omavahelise võrdlustabeli (see võrdlus on koostatud AWStats’i poolt, kuid on siiski küllaltki erapooletu). Loodetavasti vastab see postitus ka Siimu küsimusele.

You may also like...

3 Responses

  1. November 30, -0001

    Google ja statistika

    Mõni aeg tagasi ostis Google statistikatarkvara tootja Urchin’i. Umbes poole aasta pärast järgnes sellele nende tehnoloogial põhineva teenuse Google Analytics välja toomine. See tekitas internetiturundajates…

  2. November 30, -0001

    Google Analytics nüüd kõigile valla

    Google Analyticsi kasutamiseks pole vaja enam lunida ja järjekorras seista. Juba paar päeva saab igaüks, kel soovi, oma Google kontoga Analyticsi kasutajaks registreeruda. Ma olen ise Google Analyticsit…

  3. November 30, -0001

    Blog.tr.ee reklaam

    Blog.tr.ee reklaam

    Katsetasin eile blog.tr.ee reklaampostitust. Alguses oli üks mu mure selles, et ei saa kuidagi eristada reklaamklikke teistest blog.tr.ee klikkidest. Ei möödunud tundigi, kui…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.