Millist fonti veebis kasutada?

Kuigi fontide valik veebis on piiratuda kasutaja arvutsi olevate fontidega on enamus operatsioonisüsteemides kaasas mõne päris loetavad fondid. Mis on hea (kergesti loetava) fondi puhul oluline? Tähed peaksid olema lihtsad ja oma välimuses järjepidevad. Väikesed tähed peaksid olema küllaltki suured võrreldes suurtega. Tähtede vahe ja augud tähtedes (näiteks odb jne olevad augud) peaksid olema küllaltki suured. Pikema ülevaate veebist ja fontidest leiate SitePoint’i artiklist The Anatomy of Web Fonts. Neile, kes artiklit lugeda ei viitsi, olgu öeldud, et vastavalt artiklile on head fondid näiteks Helvetica, Verdana, Arial.

Samas natukene teaduslikuma lähenemise reaalse eksperimendi näol võib leida siit A Comparison of Popular Online Fonts: Which Size and Type is Best?:

…no significant differences in reading efficiency were detected between the font types at any size. There were, however, significant differences in reading time. Generally, Times and Arial were read faster than Courier, Schoolbook, and Georgia. Fonts at the 12-point size were read faster than fonts at the 10-point size.

You may also like...

1 Response

  1. priit says:

    Sain mõned kommentaarid selle postituse sõnakasutuse kohta. Vastan:

    "päris loetav font", "hea font" – loetavus, nagu näha teisest viidatud artiklist, on subjektiivne, sellest ka hägune sõna kasutus.

    "operatsioonisüsteemides kaasas" – tähendab seda, et pea iga opsüsteemiga on kaasas mingi fondi valik ja kujundamisel peaks lähtuma nende ühisosast, et ei tekiks üllatusi, kui kasutaja arvutis teie poolt valitud font puudub.

    "Väikesed tähed peaksid olema küllaltki suured võrreldes suurtega" – peab nõustuma, et see on küll natukene haige lause. Mõte siis selles, et väikese tähe kõrgus võrreldes suurtähtedega on, hmmm…, suur. Näiteks x kõrgus võrreldes X-ga.

    Ja selle postituse oluline link on tegelikult see teine 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.