Google Custom Search Engine

Panin Sevenline ajaveebile katsetamiseks külge uue otsingusüsteemi Google Custom Search Engine. Peamiselt ajendas mind seda tegema asjaolu, et Nucleus CMSi sisseehitatud otsing on väga puine ja otsingu tulemused on suhteliselt kesised. Googlel seda probleemi ei ole ja võib öelda et, nad on oma otsingualgoritmidega päris tasemel. Pärast natuke pusimist ja katsetamist olen asjaga päris rahul. Leiab rohkem ja lihtsamini. Google oma ajaveeb kirjutab uuest võimalusest siin Eureka! Your own search engine has landed!

Sellel lahendusel on muidugi ka mõned miinused. Esiteks ei toimu otsinguandmebaasi uuendamine reaalajas vaid vastavalt sellele, kuidas Googlebot kohal käib. Näiteks eilses artiklis olnud unikaalne sõna „haigevoodis“ ei ole täna veel otsinguga leitav. Lohutan end sellega, et otsitakse ikkagi vanemaid asju ja need on juba Google indeksisse jõudnud.

Teine miinus on see, et kui su koduleht ei paku Googlele huvi ja indeksis on vaid mõned lehed, siis ei ole seda lahendust eriti mõttekas kasutada. Sevenline leht tundub Googlele meeldivat ja 1200 indeksis oleva lehe seas on ilmselt kõik vähegi olulisem olemas. Siin tegin lihtsa valiku, Nucleuse otsing ei konkureeri antud juhul kuidagi Google poolt pakutava lahendusega.

Kolmas miinus on see, et sinu otsingutulemuste kõrval võidakse näidata konkurentide reklaame. Näiteks kui sisestate otsingu „internetiturundus“ on kõrval kohe reklaam, mis räägib „kodulehtede valmistamine, turundus,disain ja sisuhaldus“. No aga pole hullu, konkurents teeb inimkonnale ainult head.

Põhimõtteliselt saab otsingu tulemuste näitamise integreerida ka otse keskkonna sisse, aga praegu tundus mulle, et Google leht on piisavalt hea. Üks täiesti jabur apsakas, mis silma hakkas on asjaolu, et loodava otsingumootori nimes ei saa süsteem hakkama täpitähtedega.

Lisaks oma lehele otsingumootori loomisele võimaldab Google Custom Search Engine teha kõikvõimalikke otsingumootoreid. Tuleb lihtsalt kirjeldada, millistest keskkondadest otsingutulemustesse andmeid võetakse. Samuti saab määrata, kes otsingumootori arendamises kaasa võivad lüüa (Anyone / Only people I invite). Näiteks tegin otsingumootori, mis otsib infot ainult Eesti peamistest uudiskanalitest.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.