Ctrl ja Fn

Sülearvutitel on nuppude nappuse tõttu kasutusel funktsiooniklahv Fn. Otsin endale asendusarvutit ja ei leia! Klaviatuuril paikneb see klahv Ctrl-klahvi kõrval. Mõned tootjad on otsustanud, et nemad teevad standardse klaveri ümber ja panevad alla vaskusse nurka Ctrl asemel Fn klahvi (Lenovo ja Ordi tulevad esimese hooga pähe). Osa tootjaid on täiesti stiilipidamatud, Fn jan Ctrl vahetavad erinevate mudelite puhul juhuslikult asukohta.

Võib tunduda, et see on mingi mõttetu vingumine. Ei ole! Peaaegu kogu minu töö väljub minust klaviatuuri kaudu ja seetõttu on minu jaoks väga oluline, millise paigutusega see on.

Mul on arvutile väga tagasihoidlikud nõudmised: matt ekraan, Ctrl all vasakus nurgas, 1280+ px ekraan ja hind vahemikus 16-20 tuhat. Ei leia!

You may also like...

10 Responses

  1. Allar says:

    FSC esprimo u9200.

    Minu jaoks on veel oluline, et üleval paremas nurgas oled delete ja enter peab jääma vastu paremat serva, olema täismõõdus.
    Sellised nüansid teevad arvutist mugava arvuti.

  2. Allar says:

    Muide, mis sul sellest üks pluss üks captchast sai.
    Praegune on ju eriline porno – 3 korda pidin proovima enne kui aru sain mis kuradi sõnad seal kirjas on 😀

  3. Priit says:

    Üks plus üks captchat ei saanud wordpressiga korralikult tööle. Samas praeguse positiivne külg on see, et aited digitaliserida maailma kultuuri. Sa teed sisuliselt vanadele skännitud raamatutele OCRi.

  4. mks says:

    Aga millise koha pealt on “standard” see, et fn asub ctrl’ist vasakul (ei ole küll ise teadlik ühestki ISO ega ECMA standardist läpakaklaverite kohta)?

    Aga nüüd täiesti ausalt – Ma olen Lenovo arvutiga väga rahul, kogu ülejäänud kvaliteet on seda väärt, et nädalakese jagu asjaga ümber harjuda…

  5. kaur says:

    Mul oli vanasti miski Fujitsu, mida sai kasutada ainult välise klaveriga. Ei soovita.

    Praegune IBM on aga väga kirjutatav. Fn ja Ctrl asukohad on OK ja jävad kenasti õigete näppude alla. (Minu poolest võiks parempoolsed shift-alt-control ka täiesti olemata olla, vajutan neid niikuinii ainult vasakuga.)

  6. Priit says:

    well, mks, on selline asi nagu tava. Fn on lisaklahv seega ei tohiks ta võtta teise, väga olulise, klahvi kohta. Usability 101… Lisaks sellele teen ma tööd rohkem kui ühe arvutiga.

  7. kukupai says:

    Kas Sa Delli oled vaadanud? Just sellise asetusega, nagu soovid ja muidu ka täitsa OK pill.

  8. Priit says:

    Jah, praegu on mõned Dellid sõelale jäänud, aga mingid probleemid on ikka kuskil. Kas liiga low või high end peamiselt. Läikavad ekraanid on üks peamisi probleeme.

  9. Indrek says:

    Dell Latitude D630.
    Vastab kõigile sinu esitatud tingimustele: ctrl vasakus nurgas, matt ekraan, reso üle 1280, hind alla 20K. Viisakas tööloom, teeb kõik, mis vaja ja klaviatuur ei vedruta ka.

  10. Ülo says:

    HP Compaq 6710b kindlasti ja 6510b vist oli ka nõudmistele vastav

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.