Takistused otsingumootorite teel

Teie koduleht võib kubiseda Nobeli ja Pulitzer’i väärilistest artiklitest aga kui otsingumootorid neile ligi ei pääse, siis pole ka lootust, et külastajad teie lehele jõuaksid. Tõkked, mis ei lase otsingumootoritel teie keskkonnas lehti indekseerida on peamiselt tehnilist laadi ja tavaline külastaja ei pruugi neid märgatagi.

Keerulised URLid

http://www.example.com/index.php?id=22&PK=73ll&UserID=%PRIIT% Otsingumootorite robotid võivad selliseid aadresse vältida, sest nad saavad sealt tihti veateateid. Seega oleks soovitav kasutada lühemaid ja vähemate muutujatega aadresse nagu näiteks: https://www.sevenline.ee/?internetiturundus

Liiga palju linke

Lehed millel on üle saja unikaalse lingi teistele kodulehtedele. Robotid ei pruugi neist kõiki järgida. Peamiseks põhjuseks võib siin olla asjaolu, et sellised lehed on tihti loodud vaid teistele saitidele linkimiseks lootuses sealt linke vastu saada ja tihti võib tegu olla lingi spämmiga.

Keskkonna sügavustesse peidetud

Lehed, mis on maetud avalehest sügavamale, kui kolm klikki. See ei reegel ei kehti väha suurte ja tähtsate keskkondade puhul, millel on hästi läbimõeldud siselinkide süsteem. Samuti leiavad robotid sellised lehed juhul, kui neile on palju viiteid teistest saitidest. Kuid sellegipoolest pole mõtet oma lehti tahtlikult peita ja ka külastajal on materjali lihtsam leida, kui see on kolme kliki kaugusel avalehest.

Session ID

Session ID või küpsised: väga paljud lehed kasutavad Session ID või küpsiseid, mis aitab üksikuid külastajaid tuvastada. Enamus ei tee aga antud infoga mitte midagi ja seega võiks Session ID-de ja küpsiste kasutamist piirata. Otsingumootorite robotid ei pruugi nendest muutujatest aru saada ja see tõttu lehti mitte indekseerida. Kui teil on aga kindlasti vaja neid muutujaid kasutada, siis kindlustage, et otsingumootorite robotitele neid ei näidataks.

Freimid

Freimid e. raamid (ik frames): freimid võimaldavad jagada lehe erinevateks osadeks nii, et ühte on võimalik kerida ja teine (näiteks menüü) püsib paigal. Paljud kasutavad freime just sellel põhjusel, et hoida navigatsiooni või muid olulisi lehe element pidevalt kasutajale nähtaval. Robotid satuvad aga sellistel lehtedel segadusse, sest nad ei saa tihti aru milline freimi osa on oluline ja vajab indekseerimist.

Need eelnevad faktorid on takistused, kuid olenevalt lehtedest võivad otsingumootorid need siiski üles leida ja indekseerida. Soovitav oleks neid siiski vältida ja robotitel elu võimalikult kergeks teha.

Flash ja JS navigatsioon

Tihti on Flash ja JavaScript tehnoloogiate abil loodud menüüsüsteemid otsingumootorite robotitele kasutamiskõlbmatud, sest nad ei oska selliseid meetodeid kasutada. Kuigei nendel tehnoloogiatel on oluline koht hovitavate menüülahenduste loomisel, tuleb alati jälgida, et valmis lahendus on ka otsingumootoritele kasutatav.

Järgnevad faktorid aga panevad robotitel tee täiesti kinni ja ei võimalda neil üldse teie keskkonnas ringi kolada. Neid tuleb kindlasti vältida, kui soovite, et teie koduleht otsingumootorites esineks.

Robots.txt ja meta tagid

Lehti on võimalik ka tahtlikult otsingumootorite eest peita kasutades selleks robots meta tage või serveris asuvat robots.txt faili. Seda on mõistlik teha, et piirata otsingumootorite ligipääsu intranetidele ja adminkeskkondadele, kuid kui olete kogemata oma lehe indekseerimise keelanud, siis ignoreerivad otsingumootorid teie lehte kuni piirangu maha võtmiseni.

Vormid

Lehed, mis suunavad kasutaja talle sisu näitamata uuele lehele. Seda meetodit kasutatakse tihti otsingutulemuste mõjutamiseks ja seetõttu suhtuvad otsingumootorid sellistesse lehtedesse kahtlustavalt ja halvemal juhul võivad karistuseks kogu teie keskkonna tulemustest välja visata. Kui teil on vaja teha automaatseid suunamisi, siis uurige ennem kuidas seda teha nii, et see oleks otsingumootoritele vastuvõetav.

Valiku vormid, mida kasutatakse tihti keelevalikute ja muude kasutaja poolt määratavate muutujate esitamiseks. Select vorm ei ole menüü! Robotid ei täida vorme ja seetõttu jääb kõik sellise navigatsioonielemendi taga peituv neile kättesaamatuks. Sama kehtib ka nuppude (submit buttons) ja rippmenüüde kohta, mis on valmistatud form elementi kasutades.

Kättesaamatud on ka lehed, milleni jõuab vaid lehel otsingut sisestades. Robotid ei kirjuta otsingutesse midagi ja seega ei saa sealt ka tulemusi.

Vormide ja info sisestamise alla kuulub ka keskkonda sisse logimine. Kogu info, mis on kättesaadav vaid autoriseeritud kasutajatele on otsingumootorite robotitele nähtamatu.

Esialgne nimekiri on pärit SEOmoz’i õpetusest Beginner’s Guide to Search Engine Optimization, millele lisasin kommentaare ja kohati laiendasin.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.