Progressi ei ole

Täna oli mul vaja mustale taustale kokku tõsta kolm fotot ja lisada nende alla tekst. Mõnevõrra eripäraseks tegi selle ülesande faili mõõt, mis oli 10178 korda 6288 pikslit ja 16 bit per channel CMYK tifina salvestatult oli fail 500 megabaiti suur. Probleem oli siis selles, et kogu tegevusele kulus mul ligikaudu poolteist tundi.

Mõistan, et mul ei ole just mingi superarvuti aga, come on!, poolteist tundi! Mu arvutil on 1GB mälu 1,73GHz protsessor ja suhteliselt aeglane kõvaketas. Iga arvutihuviline ütleb nüüd, et kae lolli, sellise käsnaga tahab pilte töödelda. Ma peaaegu nõustuksin sellega, kui ei oleks üht pisiasja.

Nimelt, kümme aastat tagasi üritasin ma väga sarnast tegevust teha ligikaudu sama mõõtu failidega ja kulunud aeg oli ligikaudu sama. Tol ajal mõtlesin, et oleks mingi vinge raal käepäras küll siis asjad käiksid kähku. Võta näpust! Minu praegune arvuti oleks 1997. aastal mahtunud umbes esimese paarituhande kiireima arvuti sekka, mis on üüratult kiirem, kui see masin millega ma tegelikult seda tööd tegin. Arvutiks oli suure tõenäosusega 200MHz Pentium Pro 256MB mäluga. Praeguse ja toonase arvuti protsessorite kiiruse vahe on ligikaudu 10 korda ja mälu vahe 4 korda. Võiks nagu oodata, et sama töö saab tehtud tiba kiiremini? Kasvõi kaks korda kiiremini? No… tunniga?

Progressi ei ole!

Selle sama asja pärast lahkus prominentne arendaja, Con Kolivas, suvel Linuxi kerneliarendajate seast. Desktopi jõudlusest on kõigil savi.

However, the desktop PC is crap. It’s rubbish. The experience is so bloated and slowed down in all the things that matter to us. We all own computers today that were considered supercomputers 10 years ago. 10 years ago we owned supercomputers of 20 years ago.. and so on. So why on earth is everything so slow? If they’re exponentially faster why does it take longer than ever for our computers to start, for the applications to start and so on? Sure, when they get down to the pure number crunching they’re amazing (just encode a video and be amazed). But in everything else they must be unbelievably slower than ever. — Con Kolivas

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.