Mis on RSS ja kuidas seda süüakse?

Mis on RSS?

RSS säästab aega ja teeb uudiste tarbimise imelihtsaks. Paljudes saitides võib näha väikesi oranže ikoone või kirju nagu RSS, Atom ning XML. Neid võib näha ka selle lehe paremas veerus. Põhimõtteliselt on tegemist uudiste vooga, mis uueneb igakord, kui lehele uut sisu lisatakse. Selliselt tähistatud lingi abil pääsete ligi nimekirjale, mis sisaldab infot lehel tehtud viimaste muudatuste kohta.

Kui brauseris RSS lingil klikkida, siis on näha mingi imelik sigrimigri, mille tehniliseks nimetuseks on XML. Aga see ei ole praegu eriti oluline. USAs korraldatud uuringu alusel tarbib 27 protsenti interneti kasutajatest ühel või teisel moel RSSi aga vaid 4 protsenti teavad, mis asi on RSS või XML. Oluline on see kuidas RSS elu kergemaks teeb?

Selle asemel, et pidevalt oma lemmik lehti läbi surfida ja vaadata, mis on muutunud saab RSSi vahendusel uuendustest kohe teada ja nii jääb rohkem aega lugemiseks ning pole vaja tühjalt netis ringi kolistada.

Kuidas RSSi kasutada?

RSSi tarbimiseks on vaja RSS-lugejat. See võib olla eraldiseisev programm, mille saab oma arvutisse paigaldada. Näiteks eestlaste loodud Feedreader on programm, mida ma ise igapäevaselt kasutan. Seda saab kasutada ka täiesti eestikeelsena.

Kui ei ole soovi endale eraldi programmi arvutisse paigaldada, siis võivad Firefoxi kasutajad lisada brauserile Sage RSS-lugeja. See eeldab küll Firefox brauseri kasutamist.

Veebipõhiselt saab igas arvutist iga brauseriga kasutada teenust nimega Bloglines. Veebipõhise teenuse eeliseks on see, et saate sellele alati kõikjalt ligi.

Mõned asjalikud RSS-id

RSS on tänapäeval küljes üha rohkematel saitidel. Nimekirja huvitavatest Eesti RSS-idest leiab Kristjan Jansen lehelt. Samuti on RSS-e otsida ka spetsiaalselt selle jaoks loodud otsingumootorite abil, millest ma ise kasutan tihemini Technoratit ja DayPopi. Selle lehe RSS-i aadressiks on https://www.sevenline.ee//xml-rss2.php.

RSS-sööde

RSS-sööde on sõna, mis mulle üldse ei meeldi. Mina tahaks väga kasutada sõna RSS-voog või midagi sarnast aga see sööde paistab juba juurdumas olevat. Eks ma, siis mängin natuke aega ludiiti ja lõpuks tulen ikka võitjate poole üle 🙂

Tehke oma elu mugavaks ja kasutage RSS-i.

Kui mu väljendusoskuse tõttu või muudel põhjustel, midagi segaseks jäi, siis andke teada ja ma üritan jõudumööda kohendada.

You may also like...

9 Responses

  1. RSS on igati mõnus. Aga kuidas näiteks RSSi pakkuja oma RSSi külastatavust kõige paremini mõõta saab?

  2. priit says:

    Kõige lihtsam meetod on vaadata serveri logfailidest mõne statistikaprogrammi (https://www.sevenline.ee/blo…) abil. Selle meetodiga saab teada, kui palju on esitatud päringuid RSS-i pihta (näiteks http://www.sinuserver.ee/mi…). Mis aga teadmata jääb on kui palju neist on unikaalseid külastajaid ja milliseid postitusi loetakse RSS-i kaudu lehele tulemata.

    Kuna RSS kuvab endas sisalduvat HTML-koodi, siis võib RSS-i lisada tracking-pildi, mida kuvatakse juhul, kui vaadatakse RSS-versiooni postitusest. Näiteks võib RSS-i lisada midagi sellist:

    <img src="http: //www.sinuserver.ee/rss-tracker.gif?n=RSS+POSTITUSE+TUNNUS" border=’0′ width=’1′ height=’1′>

    RSS+POSTITUSE+TUNNUS peaks asendama iga postituse puhul sobiva väärtusega. Oluline on ka, et tracking-kood ei oleks postituse sees vaid lisataks ainult RSS-ile. Pean tunnistama, et ma ei ole seda lahendust ise veel testinud aga teoreetiliselt peaks see toimima 🙂

    Siis on ka võimalus anda oma RSS välja läbi kolmanda osapoole nagu Feedburner. Kuigi ma ise seda ei kasuta, siis olen testimise mõttes teinud ka sellele ajaveebile Feedburner lehe (http://feeds.feedburner.com…).

    RSS-i teemadel võib väga huvitavat infot leida Rok Hrastnik’u blogist (http://rssdiary.marketingst…), kes on sel alal päris märkimisväärne asjatundja.

  3. Roman says:

    Esimese katsetamise järgi tundub Feedburner päris asjalik.

    Erinevalt serveri statistikast (millele kõikidel ligipääsu ei ole) näeb ka unikaalseid RSS feedi subscribereid

  4. Tarvi says:

    Olen tutvunud RSS-ga, kuid tegeledes veebindusega, ei suuda ma leida hetkel vabavara, millega RSS kaudu uudised jms avaldada ja seda veel suurtes kogusest.

    Lihtsalt nimi.xml faili näppides kaugele ei jõua. Olen otsinud asjata igasuguseid programme, kuid tulemuseks on mingi ebardliku suunitlusega programm või tasuline toode. Tekib küsimus, kuidas siis kõik need suured RSS-uudiste pakkujad seda Eesti tasandil teevad?

  5. priit says:

    Hmm… nende sisuhaldus genereerib lisatavast materjalist ka RSS-voo. Tänapäeval saab sellega hakkama pea iga CMS või blogi soft…

  1. November 30, -0001

    Reklaam 2.0

    Advertising 2.0 on Paul Beelen’i nägemus reklaamist ja turundusest ning sellest, kuidas uued tehnoloogiad neid valdkondi muudavad. Üheks sõnumiks on see, et demokraatliku ülesehitusega internet lagundab…

  2. November 30, -0001

    RSS-i kasutajad ei tea, et nad RSS-i kasutavad

    Nielsen//NetRatings(tulemuste ülevaade, slaidid) poolt läbi viidud uuring näitab, et enamus kasutajad, kes RSS-i kasutavad ei tea, et nad RSS-i kasutavad. Ameerikas ja Suurbritannias on 75 miljonit…

  3. April 29, 2008

    […] Sevenline internetiturundus: Mis on RSS ja kuidas seda süüakse? […]

  4. October 12, 2008

    […] võib vaikselt tilkuda ka vahepeal. Selleks soovitan lugeda RSS feed’i (infot selle kohta https://www.sevenline.ee/blog/98-mis-on-rss-ja-kuidas-seda-sakse ise loen seda GoogleReaderiga). Või siis lihtsalt käia regulaarselt blogi […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.