Internet kirjutatakse suure ja väikese tähega

Kommenteerisin ühes blogis: Internet kirjutatakse suure JA väikese tähega, nagu ise tahad. Keeleteadlased suruvad seda, et Internet on suure tähega, sest tegemist on asja nimega. OK, sellega olen nõus. Kahe silma vahele on jäänud seik, et see asi, mille nimi on Internet on internet väikese tähega.

Lisaksin veel seda, et neil, kel asi segaseks jääb, tasub analoogina mõtiskleda sõnapaari Päike ja päike üle. Ning lõpuks on keel see, mida inimesed kasutavad, mitte see, mida keeleteadlased arvavad. Keel areneb ja muutub keeleteadlaste kiuste.

You may also like...

7 Responses

  1. Kas sa oled proovinud oma loogikat ka keeleinimestele seletada? Äkki võiks neid siiski uskuda?

  2. priit says:

    Jah. Tulemused on 50/50. Mõned kalduvad seda arvamust jagma (pärast selgitamist), mõned on oma mõtted kivisse raiunud (ja tahavad kõiki interneti väiksetähega kirjutajaid ahju ajada).

    Minu selgitus on mu isiklik arusaam antud küsimuses. Kui keegi tahab Interneti nimepidi kutsuda, siis pole mul selle vastu midagi. Mina ja ka enamus teisi inimesi räägib internetist siiski pigem asjana.

  3. Jüri says:

    Õnneks või kahjuks aga on ÕS siiski ametlik allikas ja Internet ainult suure algustähega. Edu reeglite rikkumisel ja ise seaduste kehtestamisel 🙂

  4. priit says:

    See, mida ÕS arvab, on ajalooline ja alati ajast maas. Oluline on see, mis käibel. Kui me käituksime kogu aeg reeglite järgi, siis ei oleks meil ei Interneti ega interneti. Järgmises ÕSis on internet väikese tähega. Areng…

  5. Mihkel says:

    Tegelikult on “asi” hoopis laivõrk (WAN, e Wide Area Network), mille pärisnimi on Internet. “Asja” internet ei ole olemas.

  6. Priit says:

    Esiteks, Mihkel, ma tegelikult mõtlesin sellele, aga ei hakanud selguse mõttes detailidesse minema. Arvan, et täna on internet asjana olemas. See on puhas keeleline areng. Kui me täna võime tõsiuskliku ÕSlasena väita, et Internet on nimi, mis käib võrkude võrgu kohta, siis olen ma valmis kihla vedama, et nii see asi ei jää ja võrkude võrgust nimega Internet saab lõpuks internet, millel ei olegi nime. Nimi Internet on siis sel asjal ainult minevikku klammerdunud filoloogide mõtetes.

    PS “Teiseks” läks maili…

  1. September 26, 2008

    […] vähem kui aasta tagasi kirjutasin, et internet kirjutatakse suure ja väikese tähega. Siis ma olin radikaalne revolutsionäär, kes pakkus välja midagi ennekuulmatut. Reeglid pidid […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.