Google käive 208 miljardit dollarit

Kui vaadata viimast kümmet postitust, siis kuus neist on otseselt Googlega seotud. Sellest võib jääda mulje, et ma olen mingi Google maniakk. Ma kasutan päris mitmeid Google vahendeid: otsing, AdSense, AdWords, Analytics, Gmail, Orkut, Earth, Maps, News, Video ja nii edasi. Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida.

Tahtsin viidata sellele, et Ühendriikides paistab internetiturundus vaikselt juba peavoolu tungivat ja sellega seoses võiks oodata plahvatuslikku kasvu internetireklaamiga tegelevate ettevõtete käivetes. Gord Hotchkiss, SEMPO juht, kirjutab hiljutise ajurünnaku käigus tekkinud mõtetest:

…the red-hot demand for anyone with search marketing experience, the sudden development of search marketing in-house groups in large organizations, and the current push for industry-wide certification of SEM practitioners. Also, more than a few at the table mentioned that they’ve noticed a significant change in the prospects they’re talking to–and the contact points within those companies. Today, our sales leads are more often Fortune 1000s than the latest online start-up. With increasing frequency, we’re starting to get C-level interest at the table when talk turns to search.

Pärast mõningasi arvutusi ja spekulatsioone jõuab ta järeldusele, et Google käive võiks kasvada kuhugi 200 miljardi dollari suurusjärku, mis tõstaks nad Fortune 500 tabelis kolmandele kohale. See number võib olla natukene suurem või väiksem aga üldise trendiga olen ma päri. Eriti veel selles valguses, et Google kätte jõuab 25 protsenti kogu internetis kulutatavast turundusrahast. Siit tekivad mitmed mõtted ja küsimused, mida nädalavahetusel heietada.

Esiteks, kui raha on üle, siis nende numbrite valguses oleks GOOG ostmine väga mõistlik tegevus. Praegu 426 dollarit maksev aktsia võiks nende ennustuste realiseerudes ulmelisi kasvunumbreid näidata. (Hoiatus: Kui te nüüd eelneva jutu peale aktsiaid tormate ostma ja vägeva hävingu osaliseks saate, siis ei tasu mind süüdistada. Kogu see aktsiajutt on mu oma fantaasia vili ja selle seos reaalsusega ei pruugi olla üks-ühene).

Millal meil asi internetiturunduse vallas liikuma hakkab? Varasema kogemuse põhjal võiks arvata, et meil toimuvad muutused kolm kuni viis aastat päras ameeriklasi. Praegu aga tekitab sõna internetiturundus enamus inimeste silmades tühja pilgu ja on aru saada, et kõigest veel aru ei saada.

Samuti ei pruugi kõik asjad meile otse üle tulla, sest meie turu eripäraks olev väiksus võib märgatavalt muuta seda, kuidas asjad tööle hakkavad. Eestis praegu toimuv tohutu kasv internetireklaamis on hea, aga bännerid, mille arvelt see kasv tuleb on üks suhteliselt väheefektiivne moodus end internetis promoda ja sellisel kasvul on kuskil ka piir. Loodetavasti annab käesolev ajaveeb ka oma panuse sellesse, et turundajad hakkaksid oma eelarveid targemalt kasutama.

You may also like...

2 Responses

  1. toivo says:

    misk internetiturundus peaks tavalsest turundusest erinema?

  2. priit says:

    Näiteks ma ei ole kindel, et eestikeelsel CPC turul oleks võimalik saavutada piisavat efektiivsust just nimelt osalejate vähesuse tõttu.

    Teine asi on see, et internet killustab meediat ja eesti ei ole piisavalt suur, et kõik killud tööle hakkaksid.

    kui ma nüüd küsimusest õigesti aru sain…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.