Service Temporarily Unavailable

Lugesin täna hommikul Delfist, et avati Eesti suurima tootevalikuga e-kauplus (www.grant.ee). Umbes poole kümneks oli teatas server, et teenus ei ole ajutiselt kättesaadav. See leht tundub töötavat Zoneis, mis iseenesest peaks olema küllaltki vastupidav Eesti mastaapides külastajate laviinidele.

Sellest võib järeldada, et ilmselt oli tarkvaraline rakendus viletsa võitu. Kindlasti aitas kokku jooksmisele kaasa ka asjaolu, et kogu suhtlus serveriga toimub läbi turvalise https protokolli, mis suurendab koormust masinale võrreldes tavaliste http päringutega. Tunduks mõistlik, kui kasutaja suunataks turvalisele kanalile alles selles faasis, kus toimub maksmine (amazon.com, ebay.com jt). Maailma näidete varal võib öelda, et pole mõtet krüpteerida tavalist poes ringi kolamise infot.

Olenemata selles, mis need tehnilised probleemid tekitas, oleks saanud seda vältida järgides veebiehitaja kuldreeglit.

Testige, testige, TESTIGE!!!

Kõik eksivad selle reegli vastu. Ollakse liiga enesekindlad, aega on liiga vähe, ei osata üht või teist faktorit ette näha ja paljud teised põhjused viivad selleni, et avapauguga kaasnev külastajate mass läheb suuremal või vähemal määral kaotsi. Selle vastu eksivad suured (Google Analytics avamine) ja väikesed (mu mõningad äpardused).

Panen endale märkmikusse kirja, et kui sobivasse ostukeskusesse satun, siis lasen selle reegli endale pealuu sisse graveerida.

Seniks edu Granti meestele, sest tegemist paistab olevat asjaliku ettevõtmisega ja suure tõenäosusega saan ma nende kliendiks. Eriti mõnus on asjaolu et:

Eriliseks teeb kaupluse see, et kõik kaupluses pakutavad tooted on reaalselt ka laost saadaval ning tootevalik on tõesti tohutu. Kõikide toodete laoseisud on näha reaalajas.

Huvitav on ka see, et kui nad oma äpardust märkasid, siis kadus PR uudis Delfi avalehelt ja jääb ilmselt paremaid aegu ootama. See on suhteliselt lühikese aja jooksul juba teine kord, kus Delfi PR uudis on andnud märgatavalt erinevaid tulemusi, kui tegijad ise lootsid.

You may also like...

1 Response

  1. priit says:

    heee… kõik kommentaarid, mis olid juhtunud ämbri teemalised on uudise juurest kustutatud 🙂 Kui ikka kriitikat ei kannata, siis ei oleks ju mõtet delfisse ronida. Panen selle postituse lingi veel ühe korra neile kommentaaridesse. Vaatame, kuidas tsensuur toimib.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.